Schiphol, Schiphol, wie kent het niet?

Voor ons kleine kikkerlandje hebben we een buiten proporties grote luchthaven. Schiphol Amsterdam heeft maar liefst een oppervlakte van 2.787 hectare. Ter vergelijking: dat is groter dan menig steden (Delft en Leiden bijvoorbeeld). Alleen al op Schiphol Amsterdam werken ongeveer 67.000 mensen. Zij zijn verspreid over zo’n 500 bedrijven die op deze luchthaven actief zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de marechaussee, douane, winkelpersoneel, grondpersoneel, en ga zo maar eens door. Schiphol Amsterdam kan dan ook terecht een Mainport genoemd worden. Elke dag van het jaar gaan er vliegtuigen af en aan om vracht en passagiers naar hun bestemming te brengen. Vorig jaar, in 2018, waren er 71,1 miljoen passagiers.

Boer Knibbe

Boer Knibbe verkocht in 1916 een stuk land aan het leger. Er werd een militaire vliegbasis gebouwd en het zou in deze functie gebruikt blijven worden tot na de Eerste Wereldoorlog. Daarna werd besloten het militaire aspect af te bouwen en het uit te laten groeien tot een burgerluchthaven (met vrachtvluchten). Dat plan lijkt prima gelukt te zijn als we zien hoe groot en succesvol Schiphol Amsterdam geworden is. Naast KLM vliegen ook Tui fly, Corendon, Martinair en Transavia op Schiphol Amsterdam.

Dat is echter maar een handvol vergeleken het totaal van 104 vliegvaartmaatschappijen die op deze luchthaven vliegen. Het staat dan ook bekend als een doorreisvliegveld. Vaak is Schiphol Amsterdam een luchthaven waar reizigers overstappen op een vervolgvlucht en is Nederland niet de eindbestemming.

Een lesje 100-jarig bestaan

In de 100 jaar dat Schiphol Amsterdam bestaat zijn er natuurlijk tal aan leuke feitjes te vinden over deze luchthaven. Wist je bijvoorbeeld dat Schiphol wat betreft Mainport op een gedeelde nummer 1 met Frankfurt staat (Frankfurt wint op groei)? Wist je dat er nog steeds geen consensus bestaat over waar de naam Schiphol vandaan komt?

Er zijn natuurlijk wel meerdere theorieën, waarvan de één nog spannender dan de andere. Wist je dat de Royal Schiphol Group (eigenaren van Schiphol) in 2018 maar liefst 108 miljoen euro geïnvesteerd heeft in het bouwen van de nieuwe pier, terminals en omliggende infrastructuur? Dat is een enorm bedrag dat hopelijk terugverdient gaat worden als Schiphol Amsterdam vanaf de opening in 2023 verder kan groeien.